Herhangi bir insan müdahalesi olmadan, uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen, çeşitli dağınık ortamlarda görev gerçekleştirebilen araçlar insansız suüstü robotu olarak tanımlanabilir.

İleri teknoloji ile üretilen insansız su üstü robotları tehlikeli görevlerde sorunsuz çalışabilme ve karmaşık ortamlarda esnek olabilme özelliklerine sahiptir.

Güvenlik açısından da fayda sağlayan suüstü robotlarını kullanmanın birçok avantajı vardır. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. İnsanlı araçlara kıyasla daha tehlikeli ve uzun görevler için kullanılabilir.
  2. Gemide mürettebat bulunmadığı için hem personel güvenliği çok daha fazladır hem de bakım maliyetleri oldukça düşüktür.
  3. Kompakt boyutları ve düşük ağırlıkları sayesinde daha büyük teknelerin etkili bir şekilde çalışamadığı sığ sularda gelişmiş manevra kabiliyetleriyle konuşlandırabilirlik sağlarlar.
  4. Uçaklar, İHA’lar ve uzay araçlarına kıyasla sualtını sonar ve kameralarıyla izleyebilme özelliklerine sahiptir.

Uzaktan Kumandalı Suüstü Robotu Modelleri

Farklı koşullara uygun olacak şekilde çeşitli uzaktan kumandalı suüstü robotu modelleri geliştirilmiştir. Bu modeller hem yüksek teknolojili hem de son derece kaliteli olduğundan dolayı sıklıkla tercih edilmektedir. Uzaktan kumandalı suüstü aracı modelleri:

USV CATAROB-ATS Modeli Özellikleri:

Tele ile çalıştırılan veya otonom modları olan kataraman tipi insansız suüstü aracı modelidir. Sığ sularda, yüzeyin altında ve üstünde her türlü taşıma için en uygun modeldir.

Windows üzerinde çalışan her türlü sensör bu modele entegre edilebilir. Bu sayede kıyı kontrol bilgisayarı, navigasyon ve yerleşik sensörlerin gerçek zamanlı görüntülenmesini ve kontrol edilmesini sağlar.

USV CAT SURVEYOR Modeli Özellikleri:

Sahil alanları, limanlar, stratejik tesisler, askeri deniz üsleri ve iç sulardaki suüstü/sualtı alanlarının gözetimi için en uygun modeldir.

Tele işletilen veya otonom modlara sahip kataraman tipi su üstü modeldir. Açık mimarisi ve yüksek hızı sayesinde Windows üzerinden çalışan bütün sensörler bu araca kolaylıkla entegre edilebilir.

80 kiloya kadar yük kapasitesi mevcuttur. 12 saat batarya ömrü, 5 km uzaktan kumanda kontrolü, 5 km mesafeden sonar ve kamera bilgilerinin sergilenmesi ile ayrıca sualtında tespit edilen cisimlerin yakında incelenmesi maksadıyla kendi üzerinde bulunan (opsiyonel) mini-ROV Observer kullanılabilir.

USV CATA-DIGUES Modeli Özellikleri:

Küçük boyutu sayesinde iç sular ve liman alanları için nihai araştırma USV’sidir. Nehir kıyılarının, nehir yatağının ve kısmen veya tamamen daldırılmış altyapının 3B modellemesini sağlar. Tele ile çalışan veya otonom modlara sahip kataraman tipi suüstü modeldir.

English English Turkish Turkish