Dalış kıyafetleri, suyun içinde uzun süre kalabilmek için özel olarak tasarlanmıştır. Soğuk sularda soğuktan etkilenmemek için özel materyaller kullanılarak imal edilir.

Dalgıçların vücut ısılarını kaybetmeyecekleri şekilde tasarlanan dalış kıyafetleri, korunaklı olduğu için hipotermi gibi soğuğun neden olduğu rahatsızlıklar meydana gelmez. Genellikle, bu giysilerin malzemeleri azotla şişirilmiş neopren ve naylon karışımındandır.

Islak dalış kıyafetleri, vücudu sıkı sıkıya sarar. Böylece vücut ile giysi arasında su tabakası kalır. Su tabakası ise bireylerin vücut ısısıyla ısınır. Bu durum, dalan kişi için sıcak bir ortam yaratılması anlamına gelir.

Islak dalış kıyafetlerinin kalınlığı genellikle 2 mm ila 8 mm aralığında değişkenlik gösterir. Buna ek olarak, kuru giysiler içlerine su almaz. Giysi ve vücut arasında hava tabakası vardır. İsteğe bağlı olarak, kuru kıyafetlerin içine farklı giysiler de giyilir.

Dalış kıyafetleri, alt ve üst kıyafet olmak üzere iki parçadan oluşabilir. Soğuk sularda yüzecek olan dalgıçlar, kuru giysilerin içine sıcak su kanallı giysiler kullanırlar. Bu sayede, dalgıç kendini soğuktan korumuş olur.

Dalış kıyafetlerinin özellikleri;

  • Dalış kıyafetleri özellikleri, tasarlanan dalış giysisine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genellikle, üç tabakadan üretilen bu giysiler son derece korunaklıdır. Kauçuk, polyester gibi tabakalar, kıyafetlerin her bir tabakasını oluşturan malzemelerdir. Bu tabakalar tam anlamıyla yalıtım sağlar. Bazı özel elbiselerin içinde 6 ila 12 voltluk doğru bir akım yer alır. Bu teller, vücutta değdiği bölgeye sıcaklık verir.
  • Kuru elbiselerde havanın içeri geçmesini sağlayan valflere yer verilmiştir. Bu valfler ise dalgıçların üzerine giyecekleri diğer aletlerden etkilenmemesi için göğsün tam ortasında duracak şekilde üretilmiştir. Hava boşaltma valfleri ise dirsek kısmında yer alır. Yüzerlilik ise bu valflerin hava oranının ayarlanmasıyla birlikte ortaya çıkar.
  • Bu özellikteki elbiseleri kullanırken yırtılma durumuna dikkat etmek gerekir. Çünkü dalış kıyafetleri, havayla ısıtma sağladığından, yüzerlilik ve su alma dengesinin bozulması yırtılmalar sonucu ortaya çıkar.

Dalış kıyafeti seçimi yaparken birtakım unsurlara dikkat etmek gerekir. Dalışlarda tercih edilecek giysilerin seçimini etkileyen en önemli faktör, dalınacak suyun sıcaklığıdır. Suyun sıcaklığına bağlı olarak, kıyafet kalınlığını belirlenir. Çünkü su sıcaklığı doğrultusunda, dalış giysilerinin kalınlığı değişkenlik gösterir.

Eğer ılıman bir suda dalınacaksa, çok kalın giysilere gerek yoktur. Giysilerinizin kalınlığı arttıkça su altındaki harekette zorlaşır. Balık adam olarak tasarlanan birçok dalış kıyafetinin farklı modeli mevcuttur.

Bu giysiler, tek ya da iki parça olarak tasarlanır. Kısa ya da uzun kollu, başlıklı ya da başlıksız olarak da dalış giysileri seçimi yapılabilir.

Dalış tüplü olarak yapılıyorsa, kalın dalış kıyafetleri tercih edilir. Çünkü su altında çok uzun süre kalma ihtimali olacağı için giysilerin kalın olması gerekir. Dalış için tercih edeceğiniz elbiselerde, başlığın olması da büyük bir öneme sahiptir. Başın soğuktan korunmasını sağlayan başlıklar, hipotermi riskini de en aza indirir.

Dalış kıyafetleri kullanıldıktan sonra, bakım yapılması gerekir. Giysilerin uzun ömürlü kullanımı, bakımlarının düzenli yapılmasına bağlıdır. Her sudan çıkıldığında, tuzlu ya da havuz suyu fark etmeksizin mutlaka giysiler yıkanmalıdır.

Tatlı suya sokup çıkararak, dalış kıyafetlerin temizliği kolayca yapılabilir. Buna ek olarak, dalış giysileri güneş ışığından da çok fazla etkilenir. Güneş ışığı giysileri yıpratacağı için dalış tamamlandıktan sonra, dalış elbiselerinin birebir çok fazla güneş ışığına maruz bırakılmaması son derece önemlidir.  

English English Turkish Turkish