Yandan taramalı sonar sistemler (YTS) yüksek ve düşük frekanslı olarak çalışan birçok arama ve kurtarma uygulaması için kullanılan cihazlardır. Farklı tarama ve kurtarma uygulamaları için bu sistemlere ihtiyaç duyulur.

Yandan taramalı sonar sistemler, çok yönlü bir şekilde kullanılır. Yüksek çözünürlüklü ve doğruluktaki görüntüleme yetenekleri, arama kurtarma faaliyetlerine büyük kolaylık sağlar.

Arama kurtarma görevlerinde ideal bir araç olan yandan taramalı sonar sistemler, kullanım alanını desteklemesi gerektiğinden sağlam bir yapıya sahiptir.

Buna ek olarak, seçilebilir frekansları ve yüksek çalışma derinliği gibi özellikler, kıyı ve derin su araştırmalarının yapılması için uygundur. Bu nedenle, genellikle kıyı çalışmaları için yandan taramalı sonar sistemler tercih edilir.

İnovatif teknolojiler kullanılarak tasarlanan yandan taramalı sonar sistemlerinin, ayrıntılı sualtı aramalarında fonksiyonu büyüktür. Yandan taramalı sonar sistemler, arama kurtarma ve sığ su haritalamalar olmak üzere iki amaç için de kullanılır.

Yandan taramalı sonar sistemlerin kullanım alanları;

  • Özellikle ceset ve batık aramada, arama kurtarma faaliyetlerinde oldukça etkin bir cihazdır.
  • Yandan taramalı sonar sistemler, araştırma faaliyetleri ve deniz teknolojisi araştırmaları için kullanılan cihazlardır.
  • Deniz tabanında yapılan farklı türde araştırmalar ve deniz tabanının araştırılmasında da bu sistemler kullanılır.
  • Yandan taramalı sonar görüntüleri, petrol, gaz endüstrisi ve deniz tabanındaki kumulların tespit edilmesi için de kullanılır.
  • Bu sistemler, tehlikeli olabilecek enkazların ve denizin dibindeki diğer engellerin tespit edilmesini de sağlar.
  • Yandan taramalı sonar sistemlerin kullanımlarıyla deniz tabanındaki boru hatları ve kabloların durumu da araştırılır.
  • Yandan taramalı sonar sistemler, tarama operasyonları ve balıkçılık araştırmaları için de kullanılır.
  • Çevre çalışmaları yapılırken de bu sistemler sıklıkla kullanılır.

 

Bu araştırmadaki yan tarama verileri, genellikle alt dip profil ve batimetrik sondaj verileriyle birlikte elde edilir. Bu sayede, deniz tabanının sığ yapısında da bakış sağlanmış olur.

Yandan taramalı sonar sistemlerin mayın tespiti yaparken de büyük bir role sahiptir. Askeri uygulamalar için yandan taramalı sonar sistemlerin önemi büyüktür.

Yandan taramalı sonar sistemler, farklı açılardan mağdurların yerini tespit etmek için kullanılır. Buna ek olarak, adli tıp ve delilleri bulmak için de yandan taramalı sonar sistemlerden yararlanılır. Denizaltı teknolojileri, yetkililere görevlerini geliştirmek ve güvence altına almak adına insansız su altı çözümleri sağlar. Genellikle, Sahil Güvenlik, Jandarma, itfaiye, polis ve özel arama kurtarma ekipleri sualtı arama kurtarma faaliyetlerinde geniş sualtı alanlarını aramak zorunda kalır.

Bu arama kurtarma çalışmaları karmaşık bir süreç olduğu için zorluklar ortaya çıkar. Dolayısıyla bu zorlu arama kurtarma çalışmalarının kolaylaşması adına yandan taramalı sonar sistemleri kullanılır.

Okyanus, deniz, göl, nehir gibi hareketli ve görüşün zor olduğu sularda yandan taramalı sonar sistemleri büyük bir avantaj sağlar. Çünkü uzun süreli olarak, tehlikeli sularda insan gücüyle arama yapmak bir hayli zordur. Bu nedenle, sonar sistemlerin açık deniz, iç sular ve okyanuslarda arama kurtarma faaliyetlerinin kolaylıkla ve etkinlikle icra edilmesi sağlanır.

Bazı durumlarda, sulardaki görüş mesafesinin kısıtlı olması ve suyun akıntısından dolayı hedefin çok farklı bir noktada olduğu görülür. Sonar sistemleri teknolojik açıdan fonksiyonel yapıya sahiptir. Bu nedenle görevlerin sorunsuz yerine getirilmesini sağlar.  

Geliştirilmiş araçlara sahip olan yandan taramalı sonar sistemleri, su altı ekipleri gibi görevliler için zaman ve güç tasarrufu sağlar. Buna ek olarak, arama ve kurtarma ekiplerinin hayatının tehlikeye düşmemesi adına sonar teknolojinin önemi büyüktür.

Yeni nesil yandan taramalı sonar sistemler CHIRP teknolojisinden yararlanılarak üretilmiştir. Bu nedenle, yandan taramalı sonar sistemlerden daha net bir görüş açısı alınır. Bu durum ise arama kurtarma operasyonlarında kritik temasların ve yerlerin görüntülenmesine yardımcı olur.

Blueprint firması tarafından geliştirilen STARFISH Yandan Taramalı Sonar (YTS), tek kişi tarafından kolaylıkla kurulup kullanılabilen, kompakt ve sağlam bir formda olağanüstü görüntü kalitesi sunan yüksek teknoloji bir sonar sistemidir.

Sualtı sonar teknolojilerine yeni bir bakış açısı getiren StarFish serisi, hantal, kullanımı zor, kompleks ve çok maliyetli klasik Yandan Taramalı Sonarlara kıyasla kullanımı çok kolay, hafif ve çok daha ucuz maliyetli çözüm sunmaktadır.

Sualtı Arama Kurtarma (A/K) ve Survey/Etüt çalışmaları için özel olarak tasarlanmış olup, gemi/bottan kullanım için çekili tip veya gövdeye monte modellere ilave olarak ayrıca ROV’lara monte edilebilecek şekilde OEM modelleri de mevcuttur.

StarFish sistemleri, artırılmış menzil için 450kHz’de ve gelişmiş çözünürlük için 1MHz’de çalışan farklı modeller sunmaktadır.

StarFish YTS;

  • Gelişmiş görüntüleme için, stabil tam uzunlukta tri-fin çekilebilen transducer tasarımı.
  • ROV’lara kolay entegrasyon için hafif ve kompakt OEM transdüser tasarımı.
  • CHIRP teknolojisini kullanan 450kHz ve 1MHz çalışma frekansları.
  • Gövdeye monte kullanımda sonardan itibaren 115 metreye kadar, çekili tip kullanımda 50 m derinlikte çekildiğinde sonardan itibaren 165 metre derinliğe kadar çalışma menzili.
  • 200 m’ye kadar sualtı zemin tarama genişliği (swathe range).
  • Yüksek çözünürlüklü görüntü ve daha kolay hedef tanımlama için 0.3° kadar düşük yatay bim genişliği.
  • Çekili sistem derinliği 50 m’ye ve ROV’lar için ise 2000 m’ye derinlik dayanımı.
  • Kullanıcı dostu operatör yazılımı.
  • Tek kişi tarafından kolaylıkla kullanılabilir.

 

English English Turkish Turkish