Gelişmiş ülkelerde su altında insan vücudunun tanımlanması için yüksek teknoloji sualtı sensörleri kullanılmaktadır.

Keza, Yapay Zeka’ya (AI) yönelik bilimsel çalışmalardaki gelişmeler sayesinde istenen amaç doğrultusunda bilgisayarın programlanabilmesi ve bilgisayarın bunu öğrenerek kendisini geliştirmesi uygulamaları yaygınlaşmaya başlamıştır.

Dünyada sadece AquaEye El Sonarında bulunan Yapay Zeka Teknolojisi sayesinde, AquaEye El Sonarına geri dönen/yansıyan sonra sinyalleri cihaz içine gömülü yapay zeka algoritmasında tanımlanmış insan fiziksel karakteristiklerinin karşılaştırmasını yaparak sualtındaki cismin insan olup olmadığının tespitini ve bildirimini yapabilmektedir.

2021 yılında lansmanı yapılan ve an itibarıyla 100’ün üzerinde eyalette/şehirde Arama Kurtarma (A/K) birimleri tarafından kullanılan AquaEye, klasik yöntemlere (şamandra, dairesel tarama, vb.) nazaran suda kaybolan kişilerin çok daha hızlı bir şekilde bulunmasına yardımcı olan el tipi sonar cihazıdır.

Aqua Eye’ın 50 metrelik sonar menzili sayesinde yaklaşık 1.5 dk içerisinde 4.000 m2 yani 4 dönüm, azami 4 dk. içerisinde ise 8 dönüm alanı tarama yeteneğine sahiptir. Deniz, nehir, göl, akarsu, bulanık sular, vb. her türlü su ortamında kullanımı mümkündür. Dalgıçlara ilave olarak, ayrıca kıyıdan, iskeleden, bottan kullanımı da mümkündür.

Yapay Zeka Tabanlı AquaEye El Sonarı sayesinde günler süren ve iptidai yöntemlerle (şamandra, vb.) icra edilen arama kurtarma faaliyetlerine son verir ve suda boğularak kaybolan cesedin çok daha hızlı bir şekilde bulunmasını mümkün kılar.

İlave olarak, Arama Kurtarma (A/K) faaliyetinin süresi uzadıkça, personelin yorgunluğu ve dikkat dağınıklığı artar, boğularak kaybolan insanların bulunulamaması nedeniyle umutsuzluk ve üzüntü gibi duygular da faaliyetin etkinliğini azaltır. Tüm bunlara ilave olarak, daha fazla çalışma saati nedeniyle oluşan yüksek maliyetler kaynak darboğazlarına neden olur. Bütün bunların en önemli sebebi çeşitli sebeplerle (kaynak/bütçe sıkıntısı, teknolojiye inanmama/güvenmeme, teknolojiyi küçük görme, vb.) yüksek teknolojik sonar ürünlerinin kullanıl(a)mamasıdır.

AquaEye El Sonarının temel amaçları ve katkısı;

  • Arama Kurtarma (A/K) faaliyetini hızlandırmak,
  • Hızlanan A/K ile personel ve kullanılan platformların (bot, helikopter, uçak, vb.) işletme maliyetlerinden tasarruf etmek ve böylelikle kaynakların maliyet etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamak,
  • Çoğu zaman risk içeren Arama Kurtarma (A/K) Ekibinin can güvenliğini artırmaktır.

 

Ceset arama sonarı, kurtarma ve kurtarma hedefleri için hazırlanmış cihazlardır. Hedefin hızlı bir şekilde bulunması için yangın kurtarma, kolluk kuvvetleri, cankurtaranlar ve arama kurtarma ekipleri AquaEye isimli el sonarını kullanırlar.

Yapay zekanın da içine girdiği araştırmalar ve gelişmeler doğrultusunda, ceset arama faaliyetleri için İlk el tipi sonar cihazlar tasarlanmıştır. Ceset arama sonarı, suda kaybolan ya da hayatını yitiren kişilerin bulunması için önemli cihazlardır. Su altındaki insan vücutlarını tanımlamak için yapay zekanın getirilerinden yararlanılarak, bu bildirim doğru tespitle yapılmaktadır.

Bu tarayıcılar, yapay zeka ve ultrason teknolojileri kullanılarak tasarlanmış, birçok arama kurtarma çalışmasında faydalı olmaktadır. AquaEye, el sonarı, şehir ve eyaletlerdeki Arama kurtarma çalışmalarında kullanılan cihazlardır.

AquaEye, 50 veya 165 fite kadar sonar darbeleri gönderir ve suda hayatını yitiren kişinin hızlı bir şekilde bulunmasına yardımcı olur. Sonar darbesi gönderen bu cihaz, dönüş yankısını da dinler. Daha sonra, gelen ekoların hangilerinin insan vücudundan geldiğine karar verir. Bu durum, kaybolan kişinin yerinin ekrana yansıyarak tespit edilmesini kolaylaştırır.

İlaveten, AquaEye 4 dönümlük su kütlesini ortalama 2 dakika gibi kısa bir sürede tarar. Bu cihazlar, kaybolan ya da hayatını yitiren kişilerin hızlı bir şekilde bulunmasını sağlar.

  • AquaEye El Sonarı, ceset arama faaliyetlerine katkıları;
  • Bu arama kurtarma faaliyetlerini kolaylaştırır,
  • AquaEye cihazı, kurtarma ekiplerinin olay yerine kısa sürede erişmesini sağlar.
  • Suya girildikten saniyeler sonra ise potansiyel kurbanın bulunması mümkün olur.
  • Bu el tipi ceset arama sonarları, arama kurtarma ekiplerinin güvende kalmasına katkıda bulunur.
  • Sulardaki tehlikelerden korunmak için hızlı bir şekilde, ceset arama faaliyetleri AquaEye aracılığıyla tamamlanır.
  • Uzun saatler süren arama kurtarma çalışmalarında, su altında çalışmaları sürdürmek yerine, el tipi cihazları kullanmak büyük avantaj sağlar.

Ceset arama sonarı olan AquaEye, aramayı hızlandırdığı için ekiplerin suda kalma süreleri kısalır. Bu durum ise kaynakların verimli kullanılmasına yardımcı olur. Uzun bir arama kurtarma çalışmasından sonra bile, kaynaklar kontrol altına alınır. Bütün bunlara ek olarak, ceset arama çalışmalarında el sonarlarının kullanılmaması, iş yüküne neden olur.

Ceset arama faaliyetlerinde Arama sahasının işinin kolaylaşması adına en ideal tekniklerin kullanılması gerekir. AquaEye el sonarının çalışma sistemi inovatif teknolojiler sonucu ortaya çıkmıştır. Cihazların çalışma sistemi değerlendirildiğinde aşağıdaki açıklamalar yapılabilir:

  • AquaEye el tipi sonar cihazlar, (göl, deniz, okyanus) ve benzeri derinliklerdeki dalgıcın duruş şekli ne olursa olsun onu tespit eder.
  • Aynı şekilde, potansiyel kurbanların da bu cihaz sayesinde kısa sürede bulunması mümkün olur. İpucu olarak belirlenen hedef, 1 dakika gibi kısa bir sürede bulunacaktır.
  • Bu kadar kısa sürede kaybolan kişi ya da kurbanın bulunması mümkün olduğu için arama kurtarma çalışma süreleri de minimuma iner.
  • Tasarım yapısı gereği bu cihazlar, son derece dayanıklı ve taşınabilir yapıdadır.
  • AquaEye, dış tasarımı son derece portatif bir cihazdır. Al ve git şekilde kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır.
  • Bu cihazlar, şarj istasyonundayken, tamamen şarjlı kalacak ve çıkarıldıktan sonra şarj edilmeden yaklaşık 8 saat kadar kullanılabilir. Uzun süre kullanılmadan bırakılan ceset arama sonarlarının ise 2 ya da 3 ayda bir şarj edilmesi gerekir.
  • Ceset arama sonarı, gerçek dünya şartlarında hayatta kalmak için tasarlanmıştır. Kurtarma ekipleri ise her hava şartında ve öngörülemeyen ortamlarda el tipi cihazları kullanabilirler. Cihazların tarayıcı kaliteleri sağlam, su geçirmez ve tuza karşı da dirençlidir.

English English Turkish Turkish