Sonar, ses dalgaları kullanılarak cisimlerin uzaklık, boyut ve benzeri verilerini görmeye yardımcı olan cihazlar olarak tanımlanabilir. Seslerin su altında yayılımından yararlanılarak, suyun altında ve üstünde gezmeyi, cisim tespiti ve haberleşmeyi de sonar cihazları akustik sinyal işleme ile sağlar.

Çok ışınlı görüntüleme sonarı serisi, dayanıklı, kompakt bir forma sahiptir. Benzersiz bir görüntü kalitesi sağlayan bu sistemlerin çift frekanslı oluşu da önemli bir özelliktir. Çok bimli sonar sistemleri, su altı görüntüleme araçları olarak kullanılan ve sık talep edilen cihazlardır.

Blueprint Oculus çok bimli görüntüleme sonar sistemleri, ihtiyaç duyulan düşük ve yüksek frekans aralığında çalışmaktadır. Bu sistemlerin çalışma menzili ise 0,1 m’den 200 m’ye kadar çıkar. Çalışma menzilinin bu denli fazla olması cihazların ne kadar işlevsel olduğunu gösterir.

Görüntüleme açısından sonar sistemler büyük kolaylık sağlar. Bu sistemler, 0,25 dereceye kadar açısal çözünürlük sağlar. Aynı zamanda, 2 mm’ye kadar menzil çözünürlüğü cihazların mevcut özellikleri arasındadır.

Blueprint Oculus çok bimli görüntüleme sonarlarının temel özellikleri;

  • Görüntüleme sonar sistemler, çok yönlü bir çalışma sistemine sahiptir.
  • 375kHz – 3.0MHz frekans aralığında, navigasyon,  inceleme ve arama/kurtarma faaliyetleri için uygun tek ve çift frekanslı modelleri mevcuttur.
  • 130° yatay / 20° dikeye kadar üstün geniş açılı görüş alanına sahiptir.
  • 0,25 ° ‘ye kadar açısal çözünürlük kalitesi sunar.
  • Kapsamlı menzil mesafesi 0.1m-200m arasındadır.
  • 2 mm’ye kadar görüntü tanımlayabilir.
  • Basit ve sezgisel kullanım sağlayan bir arayüz programı vardır.
  • 40Hz’e kadar güncelleme hızıyla gerçek zamanlı görüntüleme sağlar.

 

Çok bimli ve görüntüleme sonar sistemleri, mini, inceleme sınıfları ve büyük işçi ROV sınıflarının çalışmalarına yön verir.

Her zorluk derecesine uygun çok bimli sonar sistemler geliştirilmiştir. Sezgisel ve basit operatör yazılımları ise sistemlerin kolay kullanımını destekler.

Çok bimli sonar sistemlerin, ultra çözünürlüklü tarayıcı özelliği ve kayaç yapısı görüntü kalitesini yükseltir. Sistemlerin üstün çözünürlükte olması, 200 metre ve daha fazla mesafeye kadar kayaç yapısı ya da balıkların görüntülerini net bir şekilde iletir.

Sonar sitemlerin kolay kurulumlu olması büyük avantaj sağlar. Bazı sonar sistemler, ağa bağlanabilen bir yapıya sahiptir. Tarayıcı sistemli olarak çalışan sonar sistemler ise netlik ve detay açısından daha iyi sonuçlar verir.  

Çok bimli ve görüntüleme sonar sistemleri çalışma prensibi, ses ve navigasyon bazlıdır. Buna ek olarak, sistemler görüntü aktarımı da sağlar.

Ortamdaki nesnelerin bulunması için ortam haritası çıkarılır. Bu yöntemde ses dalgaları kullanılır. Sistemler çalışmaya başladığında, ses dalgası kümeleri ortama doğru yönelir.

Görüntülü sonar sistemlerin çalışma prensibi, verici ve alıcıların aktif hale gelmesiyle sağlanır. Bir dürtü anında anlık olarak vericiden iletim sağlar. Bu iletim dönüştürücü tarafından ses dalgasına dönüştürülür.

Gelen ses dalgası nesneye çarptığında ses geri döner. Daha sonra, yankı sesi alıcı tarafından güçlendirir. Bu güç ise elektriksel darbe ile dönüştürülür. Veriler ekrana yansır, ardından dönüştürücü ve ses dalgalarını algılamaya ve iletmeye yardımcı olur.

Sonar sistemlerin kullanım alanları;

  • Sonar sistemlerin askeri faaliyetlerin yanı sıra, batimetri çalışmaları ve boru hattı denetimlerinde de kullanılır. Buna ek olarak, okyanus keşifleri, akademik araştırmalar ve arama kurtarma faaliyetlerinde de sonar sistemlere ihtiyaç duyulur.
  • Çok bimli ve görüntüleme sonar sistemleri, balina, yunus, köpek balığı ve benzeri gözlemlenmesi zor olan hayvanları gözlemlemek için kullanılır. Derin sularda yaşayan hayvanların doğal yaşantılarının görüntülenmesi sonar sistemler ile mümkün olur.

English English Turkish Turkish