Sualtı akustik konumlandırma sistemleri, su içindeki varlıkların yerini öğrenmeye yardımcı olan cihazlar olarak tanımlanabilir. Gerçek zamanlı AUV, ROV ve dalgıç takipleri, sualtı akustik konumlandırma sistemleriyle sağlanır. Sualtı akustik konumlandırma sistemleri, bir dizi yüksek doğruluklu USBL akustik konumlandırma sistemi olarak da tanımlanabilir.

Kompakt forma sahip olan su altı konum sistemleri, gerçek zamanlı olarak AUV ve ROV takibinde muhteşem bir performans gösterir.

Sualtı konumlandırma sistemleri çift yönlü veri alışverişi imkanını da sağlar. Aynı zamanda bu cihazlar, 300, 1000 ve 2000 metre çalışma aralığına sahip olup, basit ve sezgisel operatör yazılımlarla donatılmıştır.

Sualtı konumlandırma sistemi temel özellikleri;

  • Sualtı konumlandırma sistemleri, sağlam bir sinyal protokolüne sahiptir.
  • Su altı konumlandırma sistemleri, farklı sistemlerce de desteklenecek özelliktedir.
  • En zorlu ortamlarda bile güvenilir bir şekilde konumlandırma sağlamaya yardımcı olur.
  • Güvenilir konumlandırma verileri, sistemin doğru sonuçlar vermesini sağlar.
  • Bu sistemler, akustik mesafe ya da yön ölçümleri ve konum nirengi yoluyla sualtı araçlarının izlenmesi için navigasyonla çalışacak şeklinde tasarlanmıştır.
  • Sualtı akustik konumlandırma sistemleri, gaz arama, petrol ve okyanus bilimlerinin yanı sıra, kurtarma operasyonlarında da kullanılır.
  • Aynı zamanda, deniz arkeolojisi, kolluk kuvvetleri ve askeri operasyonlarda da bu sistemlerden yararlanılır. Farklı sualtı çalışmalarında da bu sistemler yoğun bir şekilde kullanılır.

Sualtı konumlandırma sistemlerinin çalışma prensibi;

Sualtı konum sistemleri, belli bir çalışma prensibiyle çalışmaktadır. Akustik konumlandırma sistemleri, operasyonlardan önce konuşlandırılması gereken istasyonun çerçevesine uygun olarak konumları ölçer.

Uzun temel hat (LBL) sistemi durumunda ise deniz tabanına bir dizi temel transponder yerleştirilir. Temel transponderlerin birbirine göre ya da küresel koordinatlardaki konumu doğrultusunda kesin olarak ölçümü sağlanmalıdır.

Bazı sistemler, otomatik bir akustik şeklinde çalıştığı için bu göreve yardımcı olmaktadır. Diğer durumlarda ise konuşlandırılırken ya da konuşlandırma işlemi sonrası, temel transponderlerin konumunun belirlenmesi adına GPS kullanılır. Sualtı konumlandırma sistemlerinin genel olarak çalışma prensibi basittir.  

Sualtı konumlandırma sistemleri, navigasyon ile çalışır. Temel konuşlandırma ve inceleme işleminin ardından akustik konumlandırma çalışmaya hazır hale gelir. Sorgulayıcı temel transponderler, aldıkları akustik sinyalleri iletir. Temel transponderlerin yanıtı ise ROV’da tekrar alınır. Uçuş süresi sinyali ya da ilgili birimlere olan mesafeleri, ROV kablosu ile konum hesaplamasıyla operatör konsoluna iletilir.

Akustik mesafe ölçümleri, üç boyutlu sualtı boşluklarında daha iyi konumlandırma doğruluğu sağlar. Bu işlem ise derinlik sensörü verileriyle artar. Akustik konumlandırma sistemleri, birkaç santimetreden yüzlerce metreye kadar doğruluk sağlar. Bu sistemlerin performansı büyük ölçüde, konumlandırma sisteminin modeli ve tipine bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Sualtı konumlandırma sistemleri, tasarım gereği kompakt bir yapıya sahiptir. Konumlandırma sistemlerinin işlevsel yapısı çalışma sisteminden anlaşılır. Su içinde çalışmak çoğu zaman zorlayıcı olduğu için su içindeki varlıkların yerini doğru bir şekilde tespit etmek ya da öğrenmek için su altı konumlandırma sistemleri büyük ölçüde kolaylık ve güven sağlar. Bu sistemler aynı zamanda, dalgıçların takibini sağlamak için de kullanılır.

Konumlandırma sistemi, çalışma prensibi gereği akustik olarak konumlandırma işlemine yardımcı olur. Dalgıçların konumu sualtı konumlandırma sistemleriyle bulunduğu için bireylerin can güvenliği korunmuş olur. 14 adede kadar su içindeki varlıkların takibi bu sistemlerle sağlanabilir. Operatör yazılımları hassas olan sualtı konumlandırma sistemleri, hedefi rahatça takip eden bir özelliğe sahiptir.

BluePrint firması tarafından geliştirilen SeaTrac Sualtı Akustik Konumlandırma Sistemi, gerçek zamanlı ROV, AUV ve dalgıç takibi için yüksek doğrulukta bir USBL akustik konumlandırma sistemidir. 2000 metre menzile kadar 1 veya ve birden fazla USBL ile hem izleme hem de veri alışverişi yapma özelliği sayesinde, potansiyel uygulamaların listesi sonsuzdur.

SeaTrac Sualtı Akustik Konumlandırma Sistemi;

  • Dahili Attitude Heading Reference System (AHRS) kullanılarak yüksek doğrulukta USBL konumlandırma
  • Gerçek zamanlı ROV, AUV ve dalgıç konumu ve takibi
  • Aktif Doppler Düzeltmesi, hareket halindeyken güvenilir takip sağlar
  • Mini, İnceleme ve İş sınıfı ROV platformlarında kullanım için kompakt ve sağlam tasarım
  • Herhangi bir zamanda 14 adede kadar sualtındaki platform/dalgıçların güvenilir takibi
  • 1000m çok yönlü çalışma aralığı
  • 300m ve 2000m derinlik değerleri
  • Basit ve sezgisel kullanım sağlayan arayüz
  • Çift yönlü veri alışverişi
  • Entegratörler ve geliştiriciler için OEM sistemleri ve benzeri yazılım SDK’ları
  • SeaTrac PinPoint ile operatörlerin konumlandırma verilerini görüntülemesi sağlanır. PinPoint, verileri kaydetmesini ve oynatmasını sağlayan Windows yazılımı uygulamasıdır.

English English Turkish Turkish