Uçak ve helikopter çekici olarak tasarlanan araçlar, elektrikli ve benzinli olarak iki seçeneğe ayrılır. Elektrik enerjisiyle çalışan çekiciler, dar alanlarda hızlı ve güvenli bir şekilde hareket eder.
Bazı çekicilerde, istifleme için katlanabilir bir özellik vardır. Küçük römork ve kampçıların hareketi için isteğe bağlı olarak, bilyeli askı aparatı kullanılabilir. Özel ihtiyaçlar için tasarlanan uçak ve helikopter çekicileri ise farklı özelliklerde tasarlanmıştır.
İttiricilerin yükleme ağırlığı ve boşluk ağırlığı farklılık gösterir. Tasarlanan ittirici modelleri, römorklar için de kullanıma uygundur.
Helikopter için tasarlanan ittiriciler, kapasite olarak daha az yük taşır. Uçağın hacmine uygun olarak tasarlanan çekicilerin yük taşıma kapasiteleri fazladır.
Uçak için tasarlanan ittiriciler, 360 derece görüş sağlayan, kabin yaylı sürücü koltuğu direksiyonlarına sahiptir. İttiricilerin kolonları ve kapsamlı aydınlatma paketine sahip olması, farklı arazilerde kullanımı destekler.
AC elektrik motoruyla çalışan uçak ittiricilerin, hızlı şanzıman ve hidrolik kapı kapatma sistemleri vardır. Elektrikli hidrolik iniş takımı braketleri ise bütün arazi hizmetleri için uygundur. Çünkü ağır hizmet tekerlekleri, ne uygun olarak ittirici tasarımları yapılmıştır.
Uçak ve helikopter ittirici modelleri kullanım şekline göre özelliği değişen destekleyicilerdir. Çünkü kapasite olarak her ürünün ağırlığı ve kullanım yapısı farklıdır. Örneğin, uçak için tasarlanan çekicilerde kolayca erişilebilen kontrollere sahip sürücü kabinleri yer alır.
Kabin, sürgülü pencere, yan kapı ve 360 derece görmeye yardımcı olan bir görüş mesafesini uçak için tasarlanan çekicilerin özelliklerindendir. Sürücü kabinleri ise 180 derece döndürülebilir yapıdadır. Koltuklar, ısıtmalı ve yerleştirme kamerasıyla renkli monitörlerden ne yapıldığı rahatlıkla izlenir.
Uçak ve helikopter çekicilerinde ısıtma ve soğutma sistemi de vardır. Isıtmalı dış aynalar, bütün önemli işlemler için uzaktan kumanda edilerek kullanılır. Uçak ve helikopter için tasarlanan ittiricilerin tekerlek çapları da farklı mm’lik boyutlara sahiptir.
Tek tekerlek, yan tekerlek ve tutucu operasyon izleme sistemleri, ittiricilerin kolay çalışmasını sağlar. Buna ek olarak, aşırı direksiyon ve kilo kontrolü gibi özellikler, ittiricilerin fonksiyonelliğini artırır.
Motorlu helikopter ve uçak ittiricileri temel görevleri;
Çekici tipler ise aynı şekilde uçak ve helikopterler için tasarlanan ittiricilerden bir tanesidir. Uçağın hareketi için son teknolojiyle geliştirilen römork tasarımları kullanılır. Uçağın hızlı ve güvenli bir şekilde, rampa ya da hangarlara sıkıca istiflenmesi durumunda bile ittiriciler hareketi kolaylaştırır.
Römorkların çekim kapasitesi ise birbirinden farklıdır. Bütün ünitelerin mekanik ve elektrik aksam sistemleri çekilecek hava aracının türüne bağlıdır.
Orijinal çekme mekanizması ve uçakları burun tertibatına zarar vermeden hareket ettirmek ittiricilerin en önemli özelliklerinden bir tanesidir. Döner tabla özellikli römorkler ise manevra ve kullanım kolaylığı sağlar.
Buna ek olarak, uçağın kendi kanat açıklığı da ters çevirme şansı ittiriciler ile mümkündür. Burun tertibatının fazla uzatılmadan sıkıca paketlenmiş bir rampa ya da hangar alanında bir uçak ya da helikopter için de manevra yapılabilir.
Bütün bu işleri, uçak ve helikopterler için üretilen ittiriciler yapar. Ancak uçak ve helikopterlerin modellerine uygun ittiricilerin satın alınması gerekir.
Red Box Aviation firması tarafından üretilen TUG’lar; Helo/Uçak/İHA Çekici/İttirici (TUGs): 38.500 kg / 85.000 lbs ağırlığa kadar ve 9MPH hızla uçağı çekebilen farklı çekme kapasitesinde ve tipte elektrikli & benzinli TUG’lardan oluşmaktadır.