Yapay zeka tabanlı akıllı video analitik çalışmaları, tesis güvenliği için geliştirilmiş yeni nesil yapay zeka çözümleriyle birleşmiş olduğu bir sistemdir. Tasarlanan her yeni yapay zeka destekli ürün güvenliği farklı bir boyuta taşır.

Güvenliğin karşılanamayacağı durumlarda ise yapay zekadan yararlanılarak erişilebilir hale getirilen bir sistem yaratılır. Yeni nesil yapay zeka destekli güvenlik kameraları, tehditlere karşı daha güvenilir ve proaktif önlemler almaya yardımcı olur. Teknolojideki gelişmeler, yapay zekanın farklı sektörlerde kullanılmasını sağlamıştır. Yapay zeka ile derin öğrenme kavramları daha da popüler hale gelmiştir. Bu yeni nesil sistem, güvenlik sektöründe de vazgeçilmez teknolojilerden biri olmayı başarmıştır.

Güvenlik kameraları özünde pasif güvenlik sağlar ve muhakkak operatörün sürekli olarak kamera görüntülerini izlemesini ve yorumlamasını gerektirir. Güvenlik personeli olmayan kapalı devre kamera sistemlerinde (CCTV) ise, bir olayın vuku bulması durumunda polis veya güvenlik görevlileri NVR/DVR’a kaydedilen görüntüleri saatlerce izleyerek olayın failini bulmaya çalışır ancak iş işten geçer.

Yapay Zeka Tabanlı Akıllı Video Analitik sistemlerinde ise kameralar pro-aktif ve akıllı hale getirilir, üstelik kameralar değiştirilmeden yapılır. Herhangi bir olayın vuku bulması durumunda anında güvenlik personeli sesli ve görsel alarmlar ile ikaz edilir.

Özellikle güvenlik kameraları, derin öğrenme ve yapay zeka teknolojilerinin sık kullanıldığı güvenlik ürünlerinden bir tanesidir. Video analiz özelliği, önceden özel segment kameralarda yer alıyordu. Günümüzde ise her seviyede kamerada bu özellikle görüntüleme yapılmaya başlanmıştır.

Yapay zekanın kullanıldığı video analizleri;

Kameralar üzerindeki yapay zeka destekleri ise video analizlerinin yanı sıra, orta düzeydeki standartların kameraları akıllandıran NVR’lar de yer alır. Buna ek olarak, yalnızca işi kameralara analiz yeteneği kazandırmak olan cihazlar ve bulut tabanlı yapan sistemlerde de kullanılır.

Yapay zeka analiz yetenekleri önceleri, yalnızca bullet ya da dome tipi denilen standart kamera tipleri üstünde yapılandırılarak kullanılıyordu. Ancak gelişmekte olan teknoloji, farklı kamera tipleriyle kurgulanmıştır.

Yapay zeka tabanlı video analizleri temel işlevleri;

  • Yapay zeka tabanlı akıllı video analitik özelliğine sahip kameralar, tehditlere karşı güvenilir bir çalışma sistemine sahiptir.
  • Kolay, doğru ve kısa zamanda müdahale edebilen bu sistemler, geniş ve büyük alanlar için kullanmaya uygundur.
  • Standart kameralarla izlenilen çok geniş olmayan bir alanda bile devamlı izleme ve anlık müdahale mümkün olmazken, yapay zeka destekli video analizleri, herhangi bir tehdidin gerçekleşme esnasında ya da öncesinde müdahaleye olanak sağlar.
  • Analiz özellikli kamera çözümleriyle daha önce oluşturulan senaryolar üzerinden olayları fark etmek de kolaydır.

Belli bir alanda insan ya da araçların yer almasının istenmemesi durumunda ya da bir yerde belli bir zaman diliminde araçların bulunması halinde video analiz teknolojileriyle alarm alabilmek mümkündür. Böylece, reaktif güvenlik yerine yeni nesil proaktif güvenliği sağlanmış olur. Bu sistemler, farklı alanların güvenliğinin sağlanması adına sık sık kullanılır.

Yapay zeka destekli analiz yeteneğine sahip olan kameralar, farklı güvenlik sistemleriyle uyumlu şekilde çalışır. Farklı kullanım alanlarını destekleyen yapay zeka destekli video analiz sistemleri, inovatif teknolojilere sahiptir. Örnek verilecek olursa, radar ile entegre edilen video analiz sistemleri, geniş bir endüstriyel alanda çevre koruma sağlar. Bu durumda ise geçiş kontrol sistemine entegre edilen giriş çıkışlardaki hareketlilik veya istenmeyen durumlarda meydana gelen hareketlilik gözlemlenir. Mevcut yapay zeka destekli sistemler ise yüz tanıma özelliği ile uyumlu olarak çalışır.

Bazı kameralar, arama motoru mantığıyla geliştirilmiştir. Yapay zeka destekli sistemlerin entegrasyon yeteneği sayesinde, canlı görüntü üzerinden ilgili nesne ya da kişiler kameralar ile taranır. Bu teknolojiler, okullar, oteller, hastaneler, havalimanları ve AVM gibi yerlerde kullanılır. Örneğin, AVM içinde kaybolan bir çocuğun yeri, yapay zeka teknolojisiyle saniyeler içinde tespit edilir.

Çocuğun ailesiyle birlikteyken alınan görüntüsü seçilir, daha sonra mekandaki bütün kameralar çocuğu arar. Çocuğun ailesinin yanından ayrıldıktan sonra, bulunduğu bütün alanlar ve en son bulunduğu çok kısa bir içinde tespit edilir. Hızlı tespit işlemi ise kaybolan çocuğun can güvenliğinin korunmasına yardımcı olur.

SCYLLA Yapay Zeka Tabanlı Video Analitik Sistemi;

  • Kamu Güvenliği (MOBESE, trafik, cadde/sokak/meydan kameraları, vb.)
  • Askeri/Devlet Tesisleri/Birlikler/Üsler
  • Sınır Güvenliği
  • Deniz Güvenliği
  • Stratejik/Kritik Altyapı Tesisleri (Petrol&Doğalgaz Rafinerileri&Depolar)
  • Akaryakıt Tesisleri
  • Havalimanları
  • Limanlar
  • Metro & Tren İstasyonları & Hatları
  • Cezaevleri
  • Fabrikalar & Endüstri Tesisleri
  • Bankalar
  • Hastaneler
  • Üniversiteler & Okullar & Kreşler
  • Oteller
  • Alışveriş Merkezleri (AVM)
  • Perakende Sektörü
  • Depolar
  • Özel Mülk gibi birçok kullanım alanı mevcuttur. Kısacası kamera olan her yerde kullanılabilmektedir.

SCYLLA tarafından geliştirilen Yapay Zeka modülleri ise;

  1.                Nesne Tespiti & Nesne Takibi Modülü
  2.                Tesis Güvenliği & İzinsiz/Yetkisiz Giriş Tespit Modülü
  3.                Davranış Tanıma & Anormal Durum Tespit Modülü
  4.                Yüz Tanıma & Aranan/Kayıp Kişi/Çocuk Arama ve Tespit Modülü
  5.                Yangın ve Duman Tespit Modülü
  6.                Koruyucu Maske & Kask Tespit Modülü
  7.                Plaka Tanımlama & Hatalı Park Tespit Modülü
  8.                Erişim Kontrolü Modülü
  9.                Termal Görüntüleme Modülü
  10.                Perakende & Alışveriş Modülü

 

English English Turkish Turkish