Her yıl dünya genelinde 2.12 milyar ton atık üretilmektedir. Bunun %75’inden fazlası geri dönüştürülebilir olmasına rağmen, sadece %30’u geri dönüştürülmektedir. Atıktan enerji üretimi, belediye katı atıklarının sürdürülebilir yönetimiyle enerji (güç ve ısı) üretmek için giderek daha fazla kullanılan bir teknolojidir ve bu atıkların %50’si yenilenebilir olarak kabul edilmektedir. Atık yakma, belediye katı atıkları ve endüstriyel standart atık malzemeler içinde bulunan organik maddelerin yanmasını içerir. Yakılan her ton atık, bir haneye bir ay boyunca enerji sağlayabilir.
Bu durumu göz önünde bulundurarak, atık yakma tesislerinin tasarımcıları ve operatörleri, verimliliklerini artırmanın yollarını sürekli olarak aramaktadır. Çözümler mevcuttur. Bu çözümlerden biri olan HGH’nin termografi kameraları, atık içindeki tüm organik malzemelerin tam yanmasını sağlamak için tutarlı ve güvenilir bir izleme sağlar. HGH’nin payrometrik kameraları, tesisin işletimini optimize etmek için kontrol sistemlerine gerçek zamanlı olarak beslenebilecek birçok veri sağlar.
Modern bir yakma tesisi, atık içindeki tüm organik maddelerin tamamen yanmasını sağlarken emisyonları en aza indirmeli, fırında üretilen ısının geri kazanımını maksimize etmeli ve bakım ve işletme maliyetlerini optimize etmelidir. Bazen çok katı olan malzemeleri yakabilmek için yakma fırınları genellikle 850°C ile 1100°C’nin üzerinde bir sıcaklığa ulaşmalıdır. Bu sıcaklık ve dağılımı, ızgaraya veya fırının duvarlarına zarar verebilecek sıcak noktaların oluşumunu önlemek ve ısının doğru yerde salınarak verimli bir şekilde kazanlara transfer edilmesini sağlamak için kontrol edilmelidir. HGH termografi kameraları, görüntüdeki herhangi bir noktada sıcaklıkları ölçerek, yanma bölgesindeki sıcaklıkları haritalamayı ve daha sıcak veya daha soğuk yerleri belirlemeyi sağlar. İlgi alanları, özellikle izlenebilir ve sıcaklık alarm eşiklerine bağlanabilir, böylece operatörler, fırına zarar verme riski arttığında veya emisyonların kritik değerlerin üzerine çıkma riski olduğunda, atığın çok hızlı veya çok yavaş yanma riski olduğunda uyarılabilir.
Izgara çıkışındaki cüruf ve küller, yanma tamamlandığında artık organik madde içermemelidir. Bu tür bir uyumu sağlamak için etkili bir yol, yanmanın ızgaranın sonundan yeterince önce durmasıdır; ancak yine de fırın girişinden yeterince uzak olmalıdır, böylece sıcaklıklar ızgara boyunca eşit olarak dağılır ve ısı, verimli transferi sağlamak için kademeli olarak ve doğru yerde salınır. Yanmanın durduğu yerin veya alev cephesinin doğru kontrolü, tesisin etkin çalışması için büyük önem taşır. Bu amaçla, HGH, atıktan enerji üretim tesislerinin fırınlarında doğru ve gerçek zamanlı alev cephesi tespiti sağlamak için dünya çapındaki atık yakma liderleriyle ortaklaşa özel olarak tasarlanmış bir algoritma geliştirmiştir. Alev cephesinin konumu, fırın kontrol sistemine gerçek zamanlı olarak iletilir ve bu sistem, gerekirse ızgara hızını ve çeşitli alanlardaki hava akışını ayarlar ve brülörleri açar.
HGH kameralarının yaptığı birçok ölçüm yüksek hızda işlenir ve gerçek zamanlı olarak standart veri arayüzleri aracılığıyla kontrol sistemleri tarafından kullanılabilir hale getirilir. Fırının işletme noktasının bu tür sürekli, küçük adımlarla ayarlanması, enerji tüketimini ve aktüatörlerdeki mekanik baskıları en aza indirir, böylece işletme ve bakım maliyetlerini azaltır. Ayrıca, tesisin genel performansını daha da artıracak üst düzey algoritmalar ve uzman sistemler uygulama olasılığı da vardır.
HGH ağır hizmet kamerası PYROSCAN temelde iki konfigürasyonda mevcuttur:
PYROSCAN, sıcaklığa dayanıklı bir kameradır ve otomatik yerleştirme/çekme mekanizması ile donatılabilir, bu sayede su soğutmalı endoskopu, sinyalin maskelenmesi veya zayıflatılması olmadan, ilgi alanına yakın fırınların içine yerleştirilebilir.
PYROSCAN-U PYROSCAN-U, fırınların yüksek sıcaklık yakma bölgesinin dışında, kalsinasyon bölgesine standart bir pencere aracılığıyla bakan, dayanıklı bir kameradır. Soğutma sistemi olmadan ortam sıcaklığında çalışır ve kompakt tasarımı, sınırlı alanlı bölgelerde uygulanabilirliği destekler.
Her iki sistem versiyonu da görüntüleri işleyen güçlü bir yazılım ile desteklenir ve gerçek zamanlı olarak Dağıtılmış Kontrol Sistemi (DCS) ile arayüz sağlar. Sistem, geliştirilmiş görünür ve termal görüntüler görüntüleyen ve kullanıcılara veri geçmişi ve eğilim analizi, sıcaklık dağılımları ve profilleri, sıcaklık verilerini kaydetme ve yeniden oynatma gibi işlemler için eksiksiz bir araç seti sağlayan sezgisel ve kullanıcı dostu bir arayüz (HMI) ile sunar.
Bu çözümler, atık yakma tesislerinin verimliliğini artırmak, maliyetleri azaltmak ve çevresel etkilerini en aza indirmek için kritik öneme sahiptir.